a

Blog

Mini verzija zen bašte je kompaktna, prenosiva i estetski privlačna verzija tradicionalne zen bašte. Ova minijaturna verzija omogućava vam da unesete elemente zen prakse i filozofije u svoj svakodnevni život, čak i ako nemate dovoljno prostora za veću baštu.

Naše Zen bašte se sastoje od male drvene ili keramičke tacne ispunjene finim sitnim peskom koji predstavlja osnovu. Na pesku se mogu postaviti kamenčići, školjke, maleno bonsai drveće ili neko drugo zelenilo, od pribor naše Zen baste sadrže u većini slučajeva drvene četkice, grabljice ili lopatice.

Dok hodate kroz Ryoan-ji, osećate kako se buka spoljašnjeg sveta utišava, a mir preplavljuje vaše biće. Pogled na Ryoan-ji Zen baštu vas obuzima: suptilno postavljene stene, pažljivo složene u šljunkovitoj površini, prikazuju okean ili reku.

Zen bašte, poznate i kao zen vrtovi, su vrsta tradicionalnih japanskih bašti koje su često povezane sa Zen budizmom. Iako Zen budizam ne stavlja poseban naglasak na fizičke manifestacije, Zen bašte su postale popularne kao sredstvo za meditaciju i relaksaciju.

Zen bašte, poznate i kao karesansui, su vrsta Japanskih bašti koje su nastale u periodu Kamakura (1185-1333) kao deo Zen kulture u Japanu. Iako Zen bašte nisu direktno povezane sa Zen budizmom, one su postale simbol i izraz Zen estetike i filozofije Zen bašte su minimalističke, često sastavljene samo od kamenja, peska, vode i drveća, bez uobičajenih elemenata japanskih bašti kao što su vodopadi, ribnjaci i cveće.

X