Prva Zen Bašta

U udaljenom delu Japana, u Kjotu, krije se jedno od najintrigantnijih i najmisterioznijih mesta – Ryoan-ji Zen bašta. Ova izuzetna kreacija japanske vrtne arhitekture, koja datira još iz 15. veka, predstavlja pravu oazu mira i duhovnosti. Iako njeni tačni kreatori i namena ostaju obavijeni velom tajne, Ryoan-ji Zen bašta ostaje jedno od najupečatljivijih remek-dela filozofije zen.

Dok hodate kroz Ryoan-ji, osećate kako se buka spoljašnjeg sveta utišava, a mir preplavljuje vaše biće. Pogled na Ryoan-ji Zen baštu vas obuzima: suptilno postavljene stene, pažljivo složene u šljunkovitoj površini, prikazuju okean ili reku. Ali, nešto je jedinstveno u vezi sa ovom baštom. Bez obzira sa koje strane da je posmatrate, samo 14 od 15 stena je vidljivo u isto vreme. Poslednja stena ostaje nevidljiva, a po predanju, mogu je videti samo oni koji su dostigli prosvetljenje.

Pitanje koje se nameće je: ko je i zašto stvorio ovu mističnu zen baštu? Nažalost, tačan odgovor ostaje izvan dosega naše istorijske evidencije. Ipak, veruje se da je prva zen bašta nastala u okviru kompleksa hrama Ryoan-ji u 15. veku, pod rukom budističkog sveštenika ili vrtlara. Neki veruju da je bašta prvobitno bila deo rezidencije šoguna, vladara feudalnog Japana. Međutim, bez sačuvane dokumentacije, tačna svrha i namena izgradnje Ryoan-ji Zen bašte ostaju nepoznanica.

Možda je prva zen bašta stvorena kao mesto kontemplacije za vladara, gde bi mogao pronaći trenutke unutrašnjeg mira i ravnoteže. Ili je možda nastala kao prostor za meditaciju i duhovno putovanje budističkih sveštenika. Bez obzira na njen izvor i prvobitnu svrhu, Ryoan-ji Zen bašta je postala simbol japanske kulture, filozofije zen i jednostavnosti.

Sa svojim minimalističkim dizajnom, Ryoan-ji Zen bašta odiše simbolikom i harmonijom. Kroz pažljivo postavljene stene, šljunak i prazan prostor, bašta nas podseća na suštinu života i prirode – ravnotežu između prisustva i odsustva, između materijalnog i duhovnog. Kroz njen dizajn, podstiče nas na unutrašnju refleksiju, meditaciju i smanjenje stresa.

Iako ne znamo tačan trenutak i nameru koja je dovela do stvaranja prve zen bašte, Ryoan-ji ostaje svedok vekova japanske kulture i duhovnosti. Posetioci iz celog sveta dolaze da osete njen mir, da se izgube u kontemplaciji i da pronađu unutrašnju ravnotežu. U njenoj jednostavnosti i tišini, ova bašta nas podseća da pravi mir i spokoj mogu biti pronađeni čak i u surovom i užurbanom svetu.

Dok gledamo prema Ryoan-ji Zen bašti, osećamo kako nas obuzima duboki osećaj prisutnosti i trenutnog mira. I možda, baš u toj tajanstvenosti i neuhvatljivosti, leži prava lepota prve zen bašte.

X