Šta je zapravo ZEN BAŠTA?

Zen bašte, poznate i kao karesansui, su vrsta Japanskih bašti koje su nastale u periodu Kamakura (1185-1333) kao deo Zen kulture u Japanu. Iako Zen bašte nisu direktno povezane sa Zen budizmom, one su postale simbol i izraz Zen estetike i filozofije

Zen bašte su minimalističke, često sastavljene samo od kamenja, peska, vode i drveća, bez uobičajenih elemenata japanskih bašti kao što su vodopadi, ribnjaci i cveće. One su dizajnirane da podstaknu meditaciju i refleksiju, što je u skladu sa Zen praksom meditacije i usmeravanja pažnje na trenutak.

U Zen baštama, pesak se često grebe u zanimljive forme, kao što su krugovi, linije ili talasi, simbolizujući prirodu i kosmičku harmoniju. Kamenje se koristi za stvaranje planina, pećina i drugih pejzažnih elemenata, dok se drveće ili žbunje koriste za dodavanje teksture i boje.

Osim što su lepe i smirujuće za oči, Zen bašte imaju i duhovnu i filozofsku funkciju, podstičući meditaciju, prisutnost u trenutku i transcendenciju konceptualnog mišljenja.

shop items from this post

ZEN BAŠTA – 9

X